חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

זאת לא מילה גסה: תמ"א 38 תשפר את איכות החיים של תושבי העיר

תמ"א 38 כבר מזמן הפכה למילה מוכרת ואין ספק שמדובר בפרויקט חשוב שמשפר את איכות החיים של תושבי הערים. מה זה תמ"א 38 ומה היתרונות והחסרונות שלה? כל התשובות לפניכם.

מה זה תמ"א 38?

תמ"א 38 (תכנית מתאר ארצית) היא תכנית הממשלה לחיזוק עמידות מבנים קיימים בפני רעידות אדמה. התוכנית, שאושרה בממשלה ב-2005, כללה מבנים שקיבלו היתרי בנייה לפני תחילת שנות ה-80. ההנחה היא כי מבנים אלה אינם בנויים על פי התקן ולאחר מכן מתוכננים לפי הסטנדרטים הנוכחיים כדי להבטיח את עמידותם ברעידות אדמה. ההערכה היא שיש אלפי מבנים כאלה ברחבי ישראל, ויותר ממיליון דירות לשיפוץ. בהמשך המאמר נמנה את היתרונות והחסרונות של תמ"א 38 שאולי יסייעו גם לכם לקחת את ההחלטה הנכונה עבור הנכס שלכם.

כאשר אושרה לראשונה תכנית תמ"א 38, היא הייתה בתוקף לחמש שנים, ומאז הוארכה פעמיים על ידי הוועדה הארצית לתכנון ובניה עד 2020, ולאחר מכן עד אוקטובר 2022. מטרת התכנית היא חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה חזקות – היא קובעת כללי תכנון לחיזוק מבנים ומעודדת אותם באמצעות מתן היתרים לתוספות בנייה למבנים קיימים, וכן היתרים להריסת מבנים ישנים שיש צורך בחיזוקם ובנייה מחדש.

מה היתרונות של תמ"א 38?

אחת החוזקות הבולטות של תכנית תמ"א 38/2 היא הריסה ובנייה מחדש של מבנים. התכנית מאפשרת למקסם את השימוש במגרש ולבנות בסיס איתן, בניית בסיס איתן מסייעת גם להתמודדות עם איום הטילים הפוקד אותנו מדי פעם, כמו גם לעמוד מול אסונות רעידת אדמה.

יתרון מרכזי נוסף של תכנית תמ"א 38/2 הוא שווי הנכס בסיום הפרויקט. מאז שהבניין עצמו נבנה מחדש והדירות שקיבלו הדיירים חדשות ומרווחות יותר, ערך הנכס עלה באחוזים בודדים, לפי שמאי מקרקעין. הודות לשיפוץ הבניין, לאדריכלים יש פוטנציאל לתכנן דירות בצורה חכמה יותר ולחלק בצורה מיטבית את כל השטחים הציבוריים בבניין. כמו כן, עיצוב המבנה השתנה לחלוטין, והדיירים זוכים לבניין חדש, מודרני, מעוצב ובעל תוכן עשיר.

 

 

מה החסרונות של תמ"א 38?

אין ספק ששדרוג מבנים לחדשים יכול לשפר את איכות החיים שלנו. צנרת חדשה, לובי מפואר, חניון צמוד ודירות גדולות יותר הם בהחלט יתרונות בולטים וחשובים. יחד עם זאת, כדאי לקחת בחשבון שבנייה חדשה ודירות מרווחות עשויות להגדיל משמעותית את עלויות האחזקה החודשיות.

בנוסף, על פי חוק, כדי להתחיל בפרויקט תמ"א 38/2, רוב בעלי הדירות צריכים להחזיק ב-80% מהבית המשותף וב-80% מהרכוש המשותף בבית המשותף. להגיע לרוב הדרוש, אשר לו הזכות להגיש תביעה נגד המכחיש לפיקוח המקרקעין. לא תמיד קל להשיג זאת, זה קורה לעתים קרובות, ויש דיירים סרבנים ש"חוסמים" את ביצוע הפרויקט.

האם פרויקט תמ"א 38 מתאים לכל עיר?

פרויקט תמ"א 38 לא מתאים לכל עיר ולכל סיטואציה. צורך בפינוי הנכס ומעבר למגורים אחר, עלויות תחזוקה גבוהות יותר לאחר סיום הפרויקט, קבלת הרוב הדרוש לביצוע הפרויקט וכו', כל אלה לעיתים מקשים על הפרויקט לצאת לדרך ובסופו של דבר הכל תלוי בכם. אם תשיגו את ההסכמה ברוב שאתם צריכים יש לכם בהחלט סיכוי להוציא את הפרויקט המשמעותי הזה לדרך.

לסיכום,

במאמר זה למדהו מה זה תמ"א 38, מה היתרונות שלה, מה החסרונות שלה והאם היא מתאימה לכל עיר ולכל סיטואציה.

מאמרים קשורים

דברו איתנו!

קולינריה בחיפה

נגישות