חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

על הרצף: אילו סוגי אוטיזם קיימים וכיצד עובד תהליך האבחון?

אוטיזם הוא מצב נוירו-התפתחותי המשפיע על אנשים בדרכים שונות. מדובר בהפרעת ספקטרום, כלומר הסימפטומים והחומרה יכולים להשתנות מאוד בין הסובלים ממנה. האוטיזם הוא תופעה נרחבת, וחשוב להבין את הסוגים השונים שלו כדי לפנות לאבחון.

 

הסוגים השונים של אוטיזם

אוטיזם הוא בעיה נוירולוגית שעשויה לפגוע בתפקודים חיוניים של הלוקים בה בדרגות חומרה שונות, ולכן הוא נקרא לפעמים הספקטרום האוטיסטי. הסוגים העיקריים של אוטיזם הם שונות על הרצף האוטיסטי והפרעה התפתחותית נרחבת לא משויכת.

הרצף האוטיסטי

זוהי הצורה הנפוצה ביותר של אוטיזם, ובעלת מגוון רחב של תסמינים ודרגות חומרה. היא משפיעה על התקשורת החברתית, ההתנהגות והעיבוד החושי. אנשים על הרצף האוטיסטי עשויים להתקשות באינטראקציה חברתית, כגון יצירת קשר עין, הבנת רמזים חברתיים או שיתוף תחומי עניין עם אחרים. הם עשויים גם להפגין התנהגות חזרתית או לגלות עניין בצורה אינטנסיבית בנושאים או חפצים מסוימים. אנשים שקיבלו אבחון אוטיזם בתפקוד גבוה עשויים להפגין את הסימפטומים בצורה קלה יותר לעומת אחרים.

הפרעה התפתחותית נרחבת לא משויכת

ההפרעה הזאת היא סוג של אוטיזם שהתסמינים שלו לא תואמים לחלוטין לקריטריונים האבחוניים של הרצף האוטיסטי, אך עדיין גורמים לליקויים משמעותיים באינטראקציה חברתית, בתקשורת ובהתנהגות. האנשים שלוקים בה עשויים לסבול מקשיים באינטראקציה חברתית או תקשורתית ומהתנהגויות חזרתיות או גילוי עניין אינטנסיבי במשהו מסוים.

בעבר אנשים עם אוטיזם בתפקוד גבוה לעיתים היו מאובחנים עם תסמונת אספרגר, אך היום הם נכללים ברצף האוטיסטי.

הסימפטומים של השונות הנוירולוגית

התסמינים של האוטיזם יכולים להשתנות מאדם לאדם, וכך גם חומרת השונות. יחד עם זאת, ישנם כמה תסמינים נפוצים.

  • קשיים בתקשורת – הקשיים משפיעים על היכולת ליצור קשר עין, להבין רמזים לא מילוליים ולנהל שיחות.
  • הפרעות בדיבור – אנשים עם אוטיזם עשויים לסבול מקושי לבטא צלילים בצורה נכונה, קושי בחיבור משפטים או אפילו שימוש לא נכון במילים מבחינה דקדוקית, והם עלולים להימנע מלדבר.
  • חזרתיות – החזרתיות משפיעה על ההתנהגויות, תחומי העניין והשגרה של הלוקים באוטיזם. אפשר לראות אותה בתנועות או שגרות שחוזרות על עצמן, תחומי עניין בנושאים מסוימים וקושי להסתגל לשינויים בשגרה.
  • תנועות סטריאוטיפיות – אלה הן תנועות שחוזרות על עצמן בלי מטרה מסוימת, והן אופייניות מאוד לאנשים שסובלים מאוטיזם.
  • בעיות חושיות – הן באות לידי ביטוי ברגישות יתר או ברגישות יתר לגירויים חושיים מסוימים, כגון רעש, אור, מגע או ריח.

ישנם טיפולים רבים שיכולים לסייע לאלה שחווים את ההפרעה. אפשר לשחק במשחקים לפיתוח מיומנויות חברתיות, לטפל בעזרת קלינאיות תקשורת, מרפאות בעיסוק או תרפיסטיות מתחומים שונים. בעזרת הטיפולים ניתן לחזק את הקשר עם הסובל מאוטיזם, ואף לסייע לו בהתמודדות עם השונות.

 

האבחון בשונות על הרצף האוטיסטי

האבחון באוטיזם נעשה אצל רופאים שונים שיכולים לקבוע, כמו נוירולוגים, פסיכיאטרים או רופאי התפתחות. הם מבררים מה ההיסטוריה רפואית וההתפתחותית, עושים תצפיות התנהגותיות והערכות למצב.

היסטוריה רפואית והתפתחותית כרוכה בסקירת ההיסטוריה הרפואית וההתפתחותית של האדם כדי לזהות עיכובים התפתחותיים או מצבים רפואיים שעשויים לגרום לתסמינים שונים.

תצפיות התנהגותיות הן התבוננות בהתנהגותו של מי שמגיע לאבחון במסגרות שונות כדי לזהות קשיים בתקשורת חברתית, לבדוק את הוויסות החושי ולבדוק התנהגויות חזרתיות ותנועות סטריאוטיפיות.

איש המקצוע יבחן ויעריך את המצב, והוא ישתמש במבדקים שונים כדי להעריך את התקשורת החברתית, את ההתנהגות ואת העיבוד החושי.

 

לסיכום

אוטיזם הוא שונות נוירולוגית מורכבת שיכולה לגרום למגוון תסמינים בקשת רחבה של יכולות תפקוד. הרצף האוטיסטי הוא עצום, והסובלים מהשונות הזאת הם בעלי רמות תפקוד מגוונות. קיימת גם שונות התפתחותית נרחבת לא משויכת שנמצאת תחת הקטגוריה של אוטיזם. המאפיינים של האוטיזם הם קשיים תקשורתיים בכל צורות התקשורת, הפרעות בדיבור, חזרתיות ובעיות חושיות. האבחון נעשה אצל רופא מומחה שיעריך את המצב, וכך יוכל לקבוע. גילוי מוקדם והתערבות עשויים להיות קריטיים לאנשים עם אוטיזם, מכיוון שהם עשויים לקבל כלים שונים שיכולים לעזור עליהם ולהקל על ההתמודדות.

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

מאמרים קשורים

דברו איתנו!

קולינריה בחיפה

נגישות